Модна къща Лита
Съвети за сватба при ограничен бюджет
31.03.2014 (3903)

Сватбата трябва да е щастлив ден, който ще остане в паметта ви като незабравимо събитие. Това не означава, че трябва да си съсипете тържеството като вземете всичко възможно най-евтино. Все пак, може да се направят някои компромиси с цената на определени неща.

 

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат при планирането на това важно събитие.

1. Бюджет

Ще започнем от самото планиране. Направете си бюджет. Не е трудно да го изготвите и сами. Внимателно въведете както първоначалната сума, с която разполагате, така и всички разходи. Това ще е вашият предварителен бюджет. Той ще претърпи доста промени и корекции, докато достигне крайния вариант, нека обаче това не ви притеснява.

2. Дрехите

Докато младоженецът може да носи костюма си след сватбата (особено ако работи нещо, което изисква носенето на костюм), то за съжаление булката трудно би могла да използва роклята си след тържеството. Вариант едно: можете да си вземете не скъпа рокля, която да подхожда за сватба, но да не е типичната сватбена рокля, и да я използвате и след това. Вариант две: просто си вземете рокля под наем. Това ще е много по-евтино, отколкото закупуването на рокля, която ще облечете веднъж в живота си.

3. Поканите


Поканите се използват с цел да уведомят вашите гости за събитието. Не е необходимо да се изхвърляте и да купувате покани, които ще бъдат изхвърлени още след сватбата (ако не и преди това). Можете да си ги изработите и сами при добро желание и да си спестите доста пари. Вариант две: живеем във века на комуникациите, можете да направите поканите електронни. Вариант три: ако искате можете да организирате интернет сайт, който да е в основата на вашето събитие и да пускате там всякакви апдейти за събитието. Там можете да напрати е поканите. След сватбата можете да направите фотоалбум, който вашите гости и приятели да могат да разгледат. Организацията на такъв сайт няма да ви излезе скъпо.

4. Гостите


Отмина времето, когато се правеха сватби, на които се канеха по 250 или дори повече гости. Да не забравяме, че все пак в момента сме в тежка икономическа криза. С цел да не обидите някой роднина или приятел поговорете с тях и поканете наистина възможния минимум. Можете да се възползвате от нашия съвет да организирате интернет сайт и да качите на него част от тържеството във вид на клипове. Така вероятно ще успеете да компенсирате тези, които не сте успели да поканите.

5. Снимките


Една от идеите да спестите пари е да поговорите с ваши приятели и познати, които ще присъстват на сватбата и да ги помолите да вземат фотоапарати и камери. Нека всеки снима и след това съберете снимките и ги направете като албум във вашият интернет сайт. Така цялото събитие ще е документирано. И то от няколко страни. Дори и да е професионалист вашият фотограф може да снима само едно нещо, а вашите приятели могат едновременно да снимат от няколко страни. Така ще можете да изберете най-добрата снимка.

6. Ресторант

Не е важно да наемете зала в Шератон, освен ако не ви гони грандоманията. Настроението на вашата сватба ще бъде създадено от вас и вашите гости. Не е толкова важно ресторанта да е скъп, важното е настроението да е на ниво.

7. Храната

В миналото се знаеше: менюто е шопска салата + ракия (по възможност се вкарва домашна), мешана скара + вино/бира, торта + шампанско/сок/кока-кола и т.н. С риск да нарушите традициите можете да направите тържеството в ресторанта на шведска маса с кетъринг. Ще ви излезе доста по-евтино, ако си изберете подходяща фирма. Няма да рискувате да взимате храна, която някой няма да хареса. Има хора на диета, не рискувайте да ги държите гладни като взимате храна, която няма да изядат. Не на последно място ще осигурите разнообразие в менюто.

8. Музиката

Професионалния Ди-Джей може да осигури добро настроение. Но излиза солено. Ако можете да си го позволите наемете си професионалист. Ако не можете, поговорете с някой приятел, който се занимава с такива неща. Един лаптоп с предварително подбрани песни и един усилвател могат да направят чудеса.

9. Подаръците

Всеки обича подаръци, но да ви подарят едни и същи или ненужни неща .... хайде няма нужда. Ако не искате да завършите сватбеното тържество, както наши приятели с 300 чаши и 4 миксера ... имате две възможности. Първата е да поговорите с вашите гости от какво имате нужда и те да се погрижат да ви го купят. Втория вариант е да ги предупредите да ви дадат парите, които биха дали, за да ви купят подарък и вие да се погрижите да си купите нещата, от които имате нужда. И тук един съвет: След като похарчите парите, за да си купите нещо се обадете на госта от сватбата ви или му пратете снимка с текст: Ето какво си купихме с парите, които ни дадохте за сватбата. Това ще е добър спомен за вас и за човека, който ви е дал парите.

10. Тортата

Вместо да ходите да търсите по сладкарниците, отидете направо в сладкарския цех, където правят торти. Ще ви струва по малко отколкото в сладкарницата, ще е по-прясна и качеството ще е същото. Друго преимущество е, че докато в сладкарницата можете да си изберете тортата само по образец, то в сладкарския цех можете да предявите всякакви искания, защото те като производители нямат проблем да направят нещо по-различно.

 

Тук ще публикуваме интересни статии за мода и красота, актуални новини от модните подиуми, тенденциите в модата и други любопитни неща за абитуриенти и младоженци. Ще Ви държим в течение за участията ни в различни изложения и панаири в България и чужбина!